Noutăți

Curățenia în bucătărie în timpul pregătirilor pentru Crăciun. Cum ne pregătim pentru zilele de sărbatoare?

A fost o dată ca niciodată….așteptând lângă o soba arzând, miros de portocală și brad, nămeți de zăpadă și geamuri înghețate…o sărbătoare plină de magie….

Orice s-ar întâmpla, perioada sărbătorilor de iarnă este plină de bucurie, zâmbete, cadouri, luminițe, brad, colinde, aromele dulci ale copilăriei…și, inevitabil, ești cuprins de optimism și speranță. Chiar dacă peisajul alb încă lipsește, numărătoarea inversă a început…Frumusețea acestor Sărbători este dată și de o casă curată, organizată, primitoare. O astfel de locuință îți dă o stare de spirit bună, energie pozitivă, mai ales în preajma Crăciunului.

Cum să avem bucătăria curată după ce am pregătit toate mâncărurile tradiționale de Crăciun?

Bucătăria este inima casei, cea care adună de la mic la mare, locul poveștilor și al aromelor inedite, este locul secretelor. Dar, în perioada sărbătorilor de iarnă, bucătăria se transformă. Devine un loc magic al copilăriei, al tradiției, încărcat de dorința de amintiri și recunoștință.

Oricât ai încerca să gătești cu atenție, grăsimea, stropii de ulei, creme, sosuri sau alte ingrediente folosite… vor ajunge pe suprafețele din jur. Dacă ai alături de tine și pe cel mic, lucrurile o pot lua puțin razna.

Secretul curățeniei în bucătărie, chiar și acum în perioada sărbătorilor de iarnă, este să nu amâni curățenia pe ziua următoare, oricât de mare ar fi oboseala. O suprafața curățată la timp, se curăță mai repede și fără efort. Cu toții știm ce provocare reprezintă o suprafață cu depuneri de grăsimi care nu este curățată la timp.

Din acest motiv, ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi care pot simplifica procesul de curățenie în bucătărie după ce ai pregătit masa de Crăciun.

1. Aerisește constant.

Aburul și fumul contribuie la îngălbenirea pereților și la apariția unor pete care se îndepărtează doar dacă zugrăvești. Mai mult decât atât, și mirosul rămâne impregnat în mobilier. În perioadele în care gătești intens, cum este Crăciunul, cel mai recomandat este să folosești hota la capacitate maximă și să aerisești cât mai des.

2. Protejează suprafețele din bucătărie.

Dacă ai un mobilier nou, dorința de a proteja suprafețele va fi cu atât mai mare. Nu îți propunem să acoperi blatul de bucătărie sau masa cu folii de protecție, ci îți recomandăm să ștergi suprafețele la timp oricând observi pete sau stropi, pentru a evita impregnarea lor pe mobilier.

Recomandarea noastră este să le cureți cu prosoape de hârtie. Sunt igienice, de unică folosință, eviți mirosurile neplăcute pe care un prosop din material le captează, elimini riscul transmiterii de bacterii de pe o suprafață pe alta. Alege un prosop din hârtie care să fie rezistent, să nu lase scame și să aibă putere mare de absorbție. Propunerea noastră sunt Prosoape din celuloză Zizin. Foile nu se destramă, nu lasă urme sau scame, iar pentru a șterge suprafața nu ai nevoie de multă hârtie. Testează-le! Cu siguranță nu vei regreta alegerea.

Dacă totuși preferi prosoapele din material, alege lavetele din microfibră. Sunt foarte rezistente în timp, foarte absorbante, ușor de curățat. In magazinul nostru online, igiena-market.md, iti propune cu incredere un set de lavete din microfibră de la Cisne.

Pentru depunerile de grăsime obținute prin fierbere, înăbușire, grăsimi de pe hotă, faianță, aragaz, poți folosi un degresant Grass Sidelit.

Pentru curățarea mobilierului din lemn și pal folosește Solutie Sanitec Specifico Legno. Dacă mobilierul este din mdf cu vopsea pe bază de apă, poți utiliza și un detergent de geamuri cum este Crystal Vetri Antigoccia.

3. Dezinfectează suprafețele din bucătărie.

Știai că o bucătărie obișnuită poate avea de 100.000 ori mai multe bacterii decât o baie?

În plus, studiile arată că pe tocătorul din bucătărie există o acumulate de bacterii cu 200% mai mare decât pe vasul de toaletă. Pericolul major de contaminare cu bacterii periculoase vine în majoritatea cazurilor nu de la ingredientul în sine, ci de la suprafețele și ustensilele cu care acesta vine în contact în timpul preparării. Prin urmare, ai grijă la suprafețele și accesoriile din bucătărie, mai ales în perioada Sărbătorilor când folosești multe tipuri de carne.

Ce spui dacă alegi să folosești tocătoare din plastic sau silicon, în locul celor clasice din lemn sau bambus. Se curăță mai ușor, sunt accesibile ca preț și le poți folosi pe culori, evitându-se astfel contaminarea prin încrucișare. De asemenea, cele de plastic se pot spăla la mașina de spălat vase la o temperatură de 70°C unde bacteriile nu rezistă. Poți opta pentru tocătoare în diverse culori, de exemplu pentru pește utilizează tocătorul albastru, pentru carne crudă alege tocătorul roșu, pentru legume folosește tocătorul verde, pentru carnea gătită folosește-l pe cel galben etc..

Pentru un plus de siguranță și igienă, utilizează dezinfectant. Dezinfectează frecvent suprafețele din bucătărie pentru a evita înmulțirea bacteriilor. Noi îți propunem un Detergent antibacterian cu efect dezinfectant Sanitec Multi Activ. Acest dezinfectant pot intra în contact cu suprafețele unde se procesează alimente, cu condiția ca după timpul de așteptare pentru efect bactericid și fungicid, să fie clătite cu apă din abudență. Utilizează-le pe mașina de tocat carne, mașina de făcut cârnați, cuțite, tocătoare, blat etc…

4. Ai grijă la mirosurile din frigider.

Frigiderul este cel mai important spațiu de depozitare. În perioada Crăciunului, când este umplut cu diverse tipuri de mâncare, și implicit vor fi foarte multe tipuri de arome, modul în care depozitezi mâncarea contează și mai mult.

Folosește oale cu capac, caserole închise ermetic cu capac sau vase acoperite cu folie de aluminiu. Astfel, eviți îmbibarea de mirosuri. De asemenea, ține cont că există bacterii care se pot dezvolta chiar și la temperaturi scăzute. Din acest motiv, este foarte important să se șteargă orice urmă de lichid sau pată pe care o observi în frigider. Folosește o soluție care are și efect de dezodorizare. Noi îți recomandăm Sanitec Frigo-Freezer cu aplicare foarte ușoară datorită recipientului prevăzut cu pulverizator. 

5. Curăță la timp grăsimile arse și carbonizate din cuptor, de pe oale, tigăi…

Sfatul nostru este ca la finalul zilei, după ce ai terminat de gătit, să cureți cuptorul. Pulverizează o soluție degresantă, cum este Azelit de la GrassPulverizează, lasă la acționat câteva minute, îndepărtează murdăria, clătește și apoi lasă cuptorul deschis. Nu vrei sa rămână în interior mirosul substanțelor chimice. Cu siguranță, a doua zi ne vei mulțumi. Acesta este cel mai bun moment să îndepărtezi cel mai ușor murdăria care apare în urma preparatelor de Crăciun. Dacă și oalele, tigăile, aragazul au grăsimi arse, aplică același principiu de curățare.

6. Nu arunca resturi în chiuvetă.

De multe ori, din comoditate sau obișnuință, farfuriile se pun în chiuvetă cu resturi de mâncare. Este un obicei greșit deoarece bucăți din acele resturi pot ajunge pe țevi și pot duce la înfundarea lor, iar în timp te poți confrunta cu mirosuri neplăcute.

Înainte de a pune farfuria în chiuvetă, șterge-o cu un șervețel și îndepărtează resturile de mâncare sau grăsimea în exces. În perioada aceasta, cu siguranță te vei confrunta cu aceste situații.

Alege un detergent de vase degresant precum Sanitec Neopol Lemon sau Grass Velly Premium.

7. Degresează și curăță pardoseala.

La final, mătura pardoseala și curăț-o cu un detergent, mai ales dacă au sărit stropi de ulei sau grăsime. Noi îți propunem un detergent de pardoseli cu uscare rapidă și parfum delicat Grass Floor WashPentru un plus de igienă, folosește un detergent pardoseli dezinfectant cum este Sanitec Sanialc. Este adecvat pentru planurile H.a.c.c.p., are un parfum plăcut, nu necesită clătire și se usucă repede.

Curățenia în perioada sărbătorilor de iarnă poate deveni o provocare. Nu te speria, fă totul cu calm și în ritmul tău. Adaptează sfaturile noastre de curățenie la stilul tău de bucătărit.

Nu uita! Această perioadă este despre bucurie, familie, gânduri frumoase, zâmbete.

Mai este foarte puțin…sărbătorile vin…

Sărbători pline de magie alături de cei dragi!